Ik ben werkzaam als beeldend kunstenaar vanaf 1993. Een paar jaar eerder begon ik al bouwsels en andersoortig samengesteld werk te maken van onaanzienlijke materialen. Handgevormd materiaal wordt als basiselement herhaald en samengevoegd tot er een geheel ontstaat (bouwsel). De behoefte om te bouwen gaat terug naar een tijd waarin de mens met de natuurlijke middelen omgaat vanuit een directe, spontane en daardoor eenvoudige vanzelfsprekendheid: Er ontstaat een natuurlijke logica die raadselachtig overkomt. Dit resulteert in kooi- of rokachtige bouwsels en torens, die gaan over omhullen en omsluiten en zijn archetypisch van karakter.
In 1995 begon ik met leem te werken. De mens heeft zich altijd al thuis gevoeld in zelfgebouwde lemen bouwsels. Het fascineert me hoe Afrikaanse vrouwen met de hand hun lemen huizen bouwen en decoreren met gekleurde leempigmenten (engobes). Ze halen met hun vingers de leemmengsels uit de potjes en kommetjes en smeren het uit op op de binnen- en buitenkant van hun woningen. Balvormige leembrokken aangebracht aan een wand kunnen zo voor een fraai ritmisch relief zorgen. Sommige dorpjes lijken zelfs op grote stillevens van lemen potten – en pannen.
Leem bestaat uit zand, zilt en klei. De bouwmassa wordt steviger als je er stukjes stro aan toevoegt (of bijv. varkenshaar, schelpkalk). Leem wordt hard door droging van de zonnewarmte. Bij slijtage door regen en wind is restauratie eenvoudig door leempap direct op de beschadiging aan te brengen.
Leembouw wordt ook in Europa toegepast (‘vakhuizen’ in Duitsland). In ons natte klimaat wordt het leemoppervlak beschermd met een witte kalk pleisterlaag. Wil je de leemkleur zichtbaar houden, dan kun je er natuurgips, cement of baksteengruis aan toevoegen. Muren van leem geven een gezond binnenklimaat. Muren ‘ademen’ via een goede vochtigheidsregulatie, zodat het aangenaam toeven is in huis.
De binnenmuren van mijn huis zijn ook gestuct met leemfinish en voorzien van ornamenten, nissen en symbolen. Deze vaste muuronderdelen geven een muur een eigen karakter (i.t.t. tijdelijke en dus verplaatsbare vormen zoals een kastje tegen een muur). Deze permanente ‘huisvormen’ bieden een plaats voor persoonlijke attributen van de bewoners. In zijn totaliteit maakt dit dat een huis een ziel krijgt.
Lemen objecten
Ik maak torens, kommen, wandreliëfs met als hoofdmateriaal leem. Laagsgewijs breng ik het aan op constructief gevormde ondergronden van bijv. gaas, papier, jute, wol, hout en kokostouw. Daarop worden geometrische – en organische reliëf structuren en motieven aangebracht. Als laatste wordt het oppervlak beschilderd met terrafino i.c.m. pigmenten en verf. De vele soorten kleurendecoraties, symbolen, ornamenten e.a. vormen refereren aan verschillende culturen uit onze (binnen) wereld.
De grillig gevormde torens en torentjes hebben een sprookjesachtige uitstraling.
De kleitabletten van keramiek zijn te lezen als verhalenboeken vol met miniatuurtjes, die gedetailleerd zijn uitgewerkt als reliëf. Het kan gaan over de stad, een vakantie, de zee, wezens, vogels, het heelal, een droom. Verspreid over het kleitablet zie je dieren, wezens en emoties in gezichten verschijnen. Een miniatuurtje wordt ook afzonderlijk vervaardigd en als muursteentje gepresenteerd in een bijpassend gemaakt doosje of je hangt t aan de muur.
Gedraaide keramiek ( vanaf 2016)
Er worden potjes, vaasjes, kommetjes gedraaid die naderhand worden uitgekerfd en voorzien van figuratieve- en abstracte gevormde reliëfs in minatuurvorm. Ze worden gedecoreerd met pigmenten en glazuren. Zo kun je dus fijn een potje in je hand nemen en het lezen met je vingers.
Wil je meer weten? Klik hier om me een berichtje te sturen.